20140818_103056-1-2

Azorerne – Atlanterhavets paradis

Indledning:

Azorene – Atlanterhavets paradis lyder overskriften og hvorfor nu det? – Jamen ser I, det er som fordi Azorerne har en masse at byde på! Der er oplevelser for hele familien, gamle som unge. Mange har forbundet São Miguel som et sted hvor mange pensionister tager hen, hvilket også er en sandhed. Der er masser af natur, temperaturerne er milde og folket søde! Det er lige for dem! Men Azorerne kan også godt tilbyde sol, varme, oplevelser og natteliv til det yngre publikum. Selvfølgelig er Azorerne ikke et typisk chartersted med konstant sol, ingen regn og pulserende natteliv! Men der er masser af muligheder!

Hvis man ikke har oplevet São Miguel og de øvrige azoriske øer, så skal man tage af sted og prøve det af! Mange kan lide det og nogle elsker det!

Stedet:

Azorerne er 9 øer beliggende midt i Atlanterhavet med 1600 km til Portugal og 3500 km til USA. Azorerne er tilhørende Portugal, men har delvist selvstyre og kontrollerer selv mange ting. Dog har de ingen bestemmelse af medlemskab til EU, Nato og FN.
Der bor i alt ca. 250.000 mennesker på Azorerne.
Øerne er delt op i 3 mindre grupper. Den vestlige, den midterste og den østlige. Den østlige er mest besøgt grundet øen São Miguel som er hovedøen med ca. 150.000 indbyggere. Sammen med São Miguel ligger også øen Santa Maria som kan ses fra São Miguel på en klar, solrig dag.
Den midterste del er bestående af Pico, Faial, Terceira, São Jorge og Graciosa, hvor den vestlige består af Corvo og Flores.

Dette indlæg vil koncentrere sig om São Miguel, da det er den turistede Ø og der hvor jeg har tilbragt min tid. São Miguel er som beskrevet hovedøen og ca. 150.000 mennesker bor her. Hovedbyen på øen, Ponta Delgada, er placeret på den sydlige side af øen og har ca. 50.000 indbyggere. De fleste turister bor i Ponta Delgada. Hovedsageligt er det tyskere, hollændere, skandinaver (Hovedsageligt danske og svenske), spanske og portugisiske turister der besøger São Miguel. Der findes ikke mange hoteller på den nordlige del af øen, der er dog lidt i byen Capellas, ca. 10 km fra Ponta Delgada.
Øen São Miguel bliver kaldt ”den grønne ø” og dette ser man hurtigt når man ankommer. Der er meget grønt over det hele. Igennem landskabet ser man en masse marker, hvor alle kørerne eller afgrøderne er på. Især på den østlige del af øen ser man en stor del skove med enten kryptomeria træer eller det vi kalder et falsk kaffetræ på bjergskrænterne.

Et andet karaktertræk ved São Miguel er den vulkanske oprindelse som falder i god kontrast til alt den grønne natur. Alle bakkerne (Nogen vil mene bjerge) rundt omkring på øen, med deres mørke basaltsten og klippesider direkte ned til det brusende Atlanterhav!

Naturen generelt er utrolig smuk og varieret på São Miguel. Det siges at hver måned er der noget nyt at kigge på. Om sommeren står den på blomstrende hortensiaer langs vejene, i blå, lilla og hvide nuancer sammen med den smukke lilla Agapantus. Senere blomstrer den invasive fakkelblomst med sine gule nuancer. Hvis man går på jagt i de store skove, især på østkysten kan man finde endemiske orkideer.

Seværdigheder:

Der er rigtige mange seværdigheder på São Miguel som kan opleves. Jeg synes vi skal starte med at tage i Ponta Delgada by, da de fleste der besøger byen bor der.
Af seværdigheder i Ponta Delgada kan der nævnes Gruta do Carvão som er to lava grotter under jorden. Der er hver dag guidede ture dernede hvor man kommer med en engelsktalende guide derned, som vil fortælle en masse om de her lavagrotter. Man får desuden en lille introduktionsvideo i begyndelsen. Det er en utrolig spændende tur, hvor man kan få taget nogle glimrende billeder.
En anden seværdighed er Jesuitkirken hvortil der også ligger et museum i forlængelse af kirken. Museet er meget religiøst præget, men er utrolig spændende at gå rundt i. Man ser flere malerier af religiøse motiver samt nogle hvalknogler udskåret i forskellige motiver. Man kan efterfølgende gå ind i kirken og se den indefra. Igen et meget smukt syn med nogle af de flotteste udskæringer omkring alteret!

En anden seværdighed man burde tage et kig på når man er i Ponta Delgada er klart Santo Cristo kirken, som er beliggende ved 5. oktober pladsen. Santo Cristo er en af Portugals rigeste kirker og samtidig står Santo Cristo statuen herinde. Det er en meget vigtig og religiøs statue for de lokale på øerne. Det siges at denne jesusfigur er mere værd end alle de engelske kronjuveler tilsammen.

Jeg vil kort nævne et par andre seværdigheder man også kan besøge når man er på São Miguel. Af større seværdigheder kan nævnes São Bras Fortet, et gammelt militærfort der i dag fungerer som et museum. Likørfabrikken, Capote e Mulher, i Ribera Grande. Te plantagen, Cha Gorreana hvor de stadig den dag i dag bruger de gamle maskiner fra begyndelsen i 1883. Man kan også besøge Calderia Velha, som betyder ”Den gamle kilde” – Her kan man tage badetøjet med og tage en dukkert i kilden og vandfaldet, samt se lidt af São Miguels flotte natur.
Sidst men ikke mindst skal Terra Nostra Parken i Furnas også nævnes. Dette er en af de største seværdigheder på øen. Det er en 12,5 hektar stor botanisk have med massevis af planter, træer og blomster! Virkelig et besøg værd. Igen tag badetøjet med og hop i ”ungdommens kilde” (En varm kilde med 35-40 grader varmt vand)

Oplevelser:

En stor ting at opleve når man er på Azorerne og São Miguel er at man kan tage på en kombineret Hval- og delfinsafari med forskellige selskaber. Her kan man tage en formiddag eller eftermiddag ud på bølgen blå og spotte hvaler og delfiner. Firmaerne man tager afsted med har ansat spottere rundt omkring som bruger hele dagen på at holde øje med hvor der er hvaler og delfiner! Chancerne for at opleve disse store og prægtige dyr er store, men vi kan selvfølgelig ikke styre dem! Man kan være heldig at spotte kaskelothvaler, delfiner (4 forskellige arter), Finhvaler, Blåhvaler, Spækhuggere osv. Hvis man har lyst kan man også på andre ture tage ud og svømme med delfinerne!

En anden meget brugt ting på São Miguel er at man kan tage på vandreture. Tag ud og oplev naturen på egen hånd og i ens eget tempo! Der findes på São Miguel mange forskellige muligheder for at vandre. Der er både svære, medium og lette ruter at vælge imellem. Vandrekort kan købes på øen (Fx Bravo Tours kontor). Personligt har jeg prøvet at vandre op til vulkanen Fogo, hvilket var en storslået oplevelse med en masse sanseindtryk, imens man oplevede naturen og bjergene samt Ildsøen (Fogos kratersø).

Hvis man er mere til action og aktive ting, jamen er er der også massere af muligheder for at gøre det. Man kan leje en 4-hjulet ATV eller en mountainbike og så tage rundt på øen i ens eget tempo!
Man kan vælge at tage med Picos De Aventure på en kombineret mountainbike og klatringstur, hvor man starter ud med at mountainbike ved tvillingesøerne i områder deromkring. – Dette kan være bakket/bjergrigt terræn eller på grusveje osv.! – Herefter kører man hen til et andet sted hvor man prøver udfordringer med at klatre op af en bjergside!
Man kan også vælge at prøve kræfter med adventure-aktiviteten  Canyoning, hvor man hopper i en våddragt. Så tager man op til et højt punkt og hopper i vandet – Næsten som riverrafting, bare hvor man går. Undervejs nedad skal man rutsje nedad på naturlige ”vandrutsjebaner”, man skal rappelle ned igennem vandfald og lave udspring på op til 6 meter!

Dykning er også meget udbredt på Azorerne da det er øer af vulkansk oprindelse og derfor er der masser af unikke ting at dykke efter. Sammen med det har man nogle flotte koralrev og flere vrag, som er beliggende relativt tæt på kysten, som man kan dykke efter!

Hvis man rejser med et charterselskab til Azorerne, er det højest sandsynligt Bravo Tours, hvor jeg også har arbejdet som rejseleder. De udbyder nogle forskellige udflugter, hvor man får set store dele af øen. Af gode udflugter kan nævnes Lagoa de Furnas hvor man besøger Terra Nostra Parken, De varme kilder i Furnas, Spiser Cozido som er den azoriske nationalret og besøger teplantagen.
Man kan også vælge Øst Ø-rundtur, hvor man kommer ud på en længere men også meget smukkere køreture ud på lidt mindre veje fyldt med hårnålesving gennem skovene. Her kommer man forbi flere udsigtspunkter med smukker udsigter og til fx Povoação hvor man først kom i land på øen.
Man kan også tage med på en Vest Ø-rundtur hvor man ser ananasplantagen og tager turen op til Vista do Rei – En af de smukkeste udsigter ved tvillingesøerne samt man besøger klosterklipperne.
En sidste tur jeg vil anbefale fra deres program er Lagoa do Fogo – Ildsøen, som er en tur hvor man besøger Ildsøen ved Fogo, man tager på keramikfabrik, tager til Calderia Velha og til Ribera Grande hvor man besøger likørfabrikken!

Prisklasse:

Prisklassen på Azorene betegnes generelt billigere end i Danmark. Hvis man går på en restaurant, kan man godt få en god omgang aftensmad for omkring 20-25 Euro uden drikkepenge.
Alt hvad der hedder offentlig transport er billigt. Busser findes i massevis samt der kører minibusser rundt inde i Ponta Delgada by!
Taxaer er også en mulighed og igen er priserne en del lavere end i Danmark. Bemærk at man på São Miguel ikke kører efter taxameter men i zoner i stedet!

Selve rejsens pris er det dyreste. Hvis man vælger at holde ferie i foråret eller om efteråret så er priserne også billigere end i sommerferien, hvilket siger sig selv. Man kan sagtens rejse til São Miguel om foråret og om efteråret da temperaturen er fin. Dog kan man godt opleve lidt ustabilt vejr.
Vær opmærksom på at når der er Santo Cristo festival, så stiger priserne voldsomt på hotelophold, da der er begrænsede hotelsenge på øen.

Andre informationer:

Hvis man ønsker at se flere af de azoriske øer når man er kommet afsted, så er der selvfølgelig også muligheder for dette. Bravo Tours tilbyder de såkaldte ø-hop ture, hvor man kommer rundt på flere af de andre øer. De fleste ø-hop er med Faial og Pico som de andre øer.
Man kan også besøge de andre øer på egen hånd. Dette kræver man tager færgen dertil, dette er dog langsommeligt og koster den del.
Den nemmere måde at komme til de andre øer på er ved at tage et fly med flyselskabet SATA, som flyver mellem øerne. Dette er meget hurtigere på en måske kort ferie. Dog skal man være opmærksom på at priserne for en flybillet er relativt dyre. Regn gerne med i hvert fald 80 EURO pr. billet.

Billeder:

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *